Cyber tips voor veilig online daten: Hoe misbruik te voorkomen

Welkom in de heerlijke (en soms huiveringwekkende) wereld van dating apps. Flirten via je telefoon kan leuk zijn, en ook verleidelijk handig – maak een match tijdens je ochtendlijke woon-werkverkeer – maar het is ook werk.

Het kost tijd en moeite om door de menigte te sorteren om iemand te vinden met wie je iets wilt gaan drinken, en je krijgt zeker te maken met teleurstellingen onderweg. Het proces vereist ook het delen van persoonlijke informatie met vreemden, die je foto’s kunnen screenshotten of je kunnen proberen te vinden op andere sites zoals LinkedIn en Facebook zonder je toestemming.

Dit is wat je moet weten voordat je begint met swipen.

Het kiezen van de beste app voor u

Als het gaat om het selecteren van de beste online dating app voor u, het lezen van reviews en het vergelijken van apps kan verwarrend worden, vooral wanneer de functies en opties niet alleen sterk variëren, maar voortdurend veranderen en evolueren als ontwikkelaars veranderen en verbeteren van de apps. En met meer dan 7.500 dating apps wereldwijd, zijn er zeker een heleboel om uit te kiezen. Maar, het hoeft niet overweldigend te zijn.

Zoek naar betrouwbare blogs met lijsten en beoordelingen van de beste en meest veilige dating apps. Er zijn dergelijke sites zoals single2single.pl, topserwisrandkowy.pl en lowli.pl. Deze genereren geweldige adviezen voor mensen die op zoek zijn naar een date.

Inbreken in online dating kringen

Dating apps zijn een ongelukkig sappig doelwit voor cybercriminelen, die elke kwetsbaarheid – van software tot psychologisch – zullen gebruiken om hun doel te bereiken.

Want het is belangrijk om te onthouden: Dating apps slaan meer op dan alleen de basis persoonlijke informatie (PII). Ze bevatten gevoelige gegevens en foto’s die mensen misschien liever niet ergens anders delen, wat cybercriminelen extra pressie geeft voor chantage, sextortion en andere vormen van online misbruik.

Tijd om op jacht te gaan

Zet wat Google-Fu in: Een van de allereerste dingen die je moet doen is een zoekopdracht met betrekking tot je potentiële date.

Er kunnen bijvoorbeeld meerdere alarmbellen rinkelende zoekresultaten zijn voor een lastig lid van een datingsite, allemaal onder dezelfde gebruikersnaam. Of je kan op meerdere profielen stuiten die bedelen om geld op verschillende sites, allemaal met dezelfde profielfoto als je vermeende date.

Het controleren van foto’s en profielfoto’s is in het algemeen een goed idee. Gebruik Google afbeeldingen zoeken, Tineye, en andere soortgelijke diensten om te zien of het is gejat van Shutterstock of ergens anders. Het is mogelijk dat luie oplichters beginnen met het gebruik van deepfake afbeeldingen, die nog moeilijker te achterhalen zullen zijn, tenzij je onze blog leest en een aantal van de manieren ziet waarop je een nepperd kunt herkennen.

Blijf binnen tijdens je avondje uit

Ga niet buiten de theoretische veiligheidsgrenzen van de app die je gebruikt. Dit is een van de meest voorkomende tekenen van oplichterij bij elke vorm van online bedrog.

Mysterieuze gratis videogame-platformgeschenken die in je algemene richting worden gestuurd?

Verrassing!

Je moet het geschenk ontvangen via een dubieuze e-mail link in plaats van het spelplatform dat je toevallig gebruikt. Een aankoop doen op een website die je net ontdekt hebt? Plotseling moet je een overschrijving doen in plaats van online te betalen, enzovoort.

Veel dating apps beperken hoeveel profielinformatie je mag onthullen – en dat is maar goed ook. Maar die laag van privacybescherming werkt niet zo goed als het zou moeten als je door een oplichter wordt overgehaald om veel PII op een andere manier door te geven. Als de persoon aan de andere kant van het communique hier bijzonder op aandringt, is dat een duidelijke rode vlag-voor malware en voor dating.

Telefoon rinkelt

Indien mogelijk, geef je belangrijkste telefoonnummer niet – vooral niet als dit gekoppeld kan zijn aan SMS 2FA, wat kan leiden tot social engineering aanvallen op je mobiele provider.

Als je mobiel je enige telefoon is, overweeg dan een wegwerptelefoon te gebruiken die speciaal voor afspraakjes is bedoeld en die niet aan iets belangrijks is gekoppeld.

Als dat niet mogelijk is, kun je een van de vele populaire online diensten proberen die hun eigen nummer/voicemail bieden.

Neem voorzorgsmaatregelen bij ontmoetingen in de echte wereld

Voorkom dat iemand precies weet waar je woont. Spreek in plaats daarvan af op een openbare plaats en zorg voor je eigen vervoer. Laat ook een goede vriend weten waar je zal zijn en wanneer je thuis zal zijn. Je wilt dat je vrienden zoveel mogelijk informatie weten voor het geval er iets misgaat.

Als je eenmaal op je afspraakje bent, zorg er dan voor dat je bewust en alert blijft. Laat je drankje niet onbeheerd achter en houd de eerste paar afspraakjes kort. Misschien wilt u zelfs een zelfverdedigingsmiddel meenemen, zoals pepperspray of een krachtige zaklamp. En als de persoon die je ontmoet je ongemakkelijk of bang maakt, roep dan de hulp van een vriend in om de situatie te verlaten.

Onthoud dat u zich nooit slecht moet voelen als u uw veiligheid op de eerste plaats zet. Zelfs als je iets onbeschofts moet doen om uit een situatie te ontsnappen, moet je ervoor zorgen dat je veilig bent.